Ako správne vykostiť rybu na tanieri

Život pri mori má mnoho výhod. Jednou z nich veľký výber čerstvých morských rýb. Samotná príprava rybiek a morských plodov nie je až tak komplikovaná. Stačí chutná omáčka, trochu olivového oleja a, ako to už v Taliansku býva zvykom, chrumkavý biely chlebík. Čo nás ale potrápi viac, je samotné filetovanie, alebo zbavovanie rýb od kostí. Ako teda zaobchádzať s rybkami a zachovať si pri tom úsmev a čistú košeľu?

V prvom rade nezabudnite, že čistý obrúsok na stole patrí práve na košeľu. Nie je žiadna hanba prehodiť si obrúsok cez výstrih, najmä ak sa chystáte pohrúžiť sa do rybiek alebo morských plodov, ktorých základom býva často rajčinová omáčka.

Poďme sa ale pozrieť na konkrétnu chutnú grilovanú morskú rybku. V Taliansku alebo aj v Chorvátsku je obľúbenou rybou branzino, alebo tiež morský vlk, ktorý zvykne byť pečený na grile alebo na pekáči. V dobrých reštauráciách je občas zvykom, že vás čašník veľmi rád obslúži a pomôže vám s vykostením tejto rybky. Ak ale nemáte na výber, a musíte to zvládnuť sami, vôbec sa toho nemusíte báť. Je to príjemná zábava tesne pred tým, ako sa s chuťou zakusnete do prvého sústa.

Vezmite si do ruky dve polievkové lyžice. Každú držíte v jednej ruke. Začnete tým, že lyžicou oddelíte hlavu od tela. Po upečení ryby to ide prirodzene samo, takže to nie je až taký problém. Prvý krok máme za sebou. V druhom kroku môžete zbaviť rybku náplne, tým pádom sa ľahšie dostanete k vnútru ryby. Následne rovnako, ako to bolo s hlavou, ľahko odstránite aj chvostovú plutvu. Niektorí ľudia odstránia v ďalšom kroku aj tukovú časť na spodku ryby, ale nie je to nevyhnutné, záleží od toho, či vám chutia aj mastnejšie časti ryby.

Nasleduje odstránenie hornej kosti ťahajúcej sa celou hornou časťou tela. Odstraňujete to aj s kožou. Teraz môžete rybku otvoriť a lyžicou odstrániť dlhú kostru v strede. Nebojte sa, ak neodstránite všetky kostičky. Aj v najlepšej reštaurácii sa stane, že po vykostení ostanú malé kostičky stále v rybke. Vždy si preto dávajte pozor na každé sústo, ktoré prehltnete.

A v tomto momente máte morského vlka pred sebou pripraveného na jedenie. Ak ste si aj napriek všetkej opatrnosti zašpinili ruky, povieme vám malý trik – citrón, ktorý sa k rybe vždy podáva a dodáva rybám vynikajúcu chuť, pomôže aj vašim rukám zbaviť sa mastnoty a možného rybacieho zápachu. Preto sa nikdy nebráňte citrón použiť a stlačte ho pokojne oboma rukami :).

Dobrú chuť.

Sedembolestná Panna MáriaOTVORENÉ

Vážení hostia reštaurácia je počas sviatku Sedembolestnej Panny Márie (15.9.2022-štvrtok)

otvorená od 10:00hod bez obedového menu.